News

Requiem Christien de Backer

Vorige week vrijdag was een droeve dag voor de boekhandelaren op het Spui. Collega Christien de Backer overleed volkomen onverwacht aan een hartstilstand recht voor haar kraam, die ze net daarvoor had ingericht. Hulp mocht niet meer baten. Petje af overigens voor de hulpverleners, die razendsnel aanwezig waren en tot het laatste toe probeerden haar weer bij kennis te brengen. U zult begrijpen, dat op die vrijdag iedereen erg aangeslagen was (en ook nu nog). Niet alleen wij, maar ook vroege vaste klanten, die alles van nabij meemaakten.

Vanmorgen was er een bijeenkomst voor Christien op begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam. Het was er druk en het was een goed afscheid.

Namens de Vereniging heeft voorzitter Max van Til enkele woorden gesproken.

 

Christien bewerktWij zullen die vrijdag niet snel vergeten.

Christien was de dag als altijd begonnen: vrolijk en opgewekt, een praatje met Paul, een praatje met de marktmeesters bij het scannen van haar pasje, een praatje met de buren. Toen ze na het inrichten van de kraam even ging zitten viel ze voorover van haar kruk.

Ze is niet meer bij kennis geweest, ondanks alle pogingen haar te reanimeren.

We stonden er vol ontzetting naar te kijken. Christien, zo zeiden velen, is in het harnas gestorven, zoals ze zelf ooit verteld had dat ze het wilde.

Zo’n dertig jaar geleden begon ze in boeken te handelen. Eerst alleen in een piepklein winkeltje, later samen met anderen. Lange tijd vormde ze met Just “Antiquariaat Straat”, een ontmoetingsplaats voor wie van boeken hield, in het bijzonder van boeken over de oudheid. Velen polsten haar of ze niet op het Spui wilde komen. Ze voelde er niet voor.

Toen ze zich toch liet overhalen om het maar eens te proberen was ze vanaf de eerste dag enthousiast. Ze was er altijd, in weer en wind, bij regen, vorst en hitte en dan het liefst op slippers met een bak water in de buurt om de voeten te koelen.

Christien was zeer zorgzaam. Mensen die in de problemen raakten konden op haar steun rekenen. Ze verzorgde de financiën van mensen, die dat door drank- en drugsproblemen niet meer konden. Ze nodigde velen uit bij haar te komen eten en bleef er zijn voor Just toen die dat door zijn dementie nodig had.

Ze was een alom gewaardeerd collega. Gisteren raakte haar kraam als vanzelf vol met bloemen. Van de kraamzetters, van de marktmeesters, van collega’s.

We hadden haar graag nog heel lang bij ons gehouden. Het heeft niet zo mogen zijn.

We wensen Egbert en haar familie in België veel sterkte met het verlies van een dierbare.

Max van Til,

Voorzitter namens de Vereniging “De Boekenmarkt op het Spui”.

 

RouwkaartChristien bew

© deboekenmarktophetspui 2018 - site by Art2share - catalogue by Picasoft