News

25 jaar boekenmarkt op het Spui

25 Jaar boeken op het Amsterdamse Spui

25jaar blauw 1De oprichters zullen het niet hebben verwacht: al 25 jaar is de vrijdagse boekenmarkt op het Amsterdamse Spui de place-to-be voor boekenliefhebbers uit alle windstreken.

Voor ogen stond in 1991 een ruim aanbod aan gebruikte, oude boeken van goede kwaliteit.  Nu, 25 jaar later is dit nog steeds de stelregel waar de verkopers zich aan houden. Boekenliefhebbers weten en waarderen dit.

“Doet het nog wat in de boeken?”  Een belangstellende vraag, die je als handelaar wel eens  hoort. Een blik op een doorsnee vrijdag op het Spui zegt genoeg.  Deze boekenmarkt heeft niet over belangstelling te klagen. En dat niet alleen zomers maar in alle seizoenen. Want de markt gaat zomer en winter iedere vrijdag door, ook bij minder mooi  weer.

In 25 jaar is veel in de boekenwereld veranderd. Het woord Internet zegt genoeg. Ondanks dit fenomeen zoeken jonge en niet meer zo jonge liefhebbers nog altijd graag de kramen op het Spui af om zich te laten verrassen door dat ene ontbrekende boek of die ene oude prent.

25 Jaar geleden was het zeker geen vanzelfsprekendheid: toestemming voor een wekelijkse boekenmarkt op het Spui. Er kwam zelfs een Comité van Aanbeveling aan te pas voordat de markt van start kon gaan. Klinkende namen in het Comité  waren onder meer Henk van Os, Charlotte Mutsaers, Adriaan van Dis, Simon Vinkenoog, Maarten Spanjer en Henny Vrienten.

Het vijfde lustrum krijgt op 30 september een extra accent met de presentatie van een Vriendenboek. Dit gebeurt om  15.00 uur tijdens de boekenmarkt. Voorzitter van de Vereniging “De Boekenmarkt op het Spui”  Max van Til schreef de tekst en Henk Molenaar, mede-oprichter en handelaar van het eerste uur leverde de foto’s die een beeld geven van de afgelopen 25 jaar.

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandelaren op het Spui. De prijs is euro 5,00.

De eerste exemplaren zullen worden aangeboden aan een aantal leden van het voormalige Comité van Aanbeveling.                                                               

© deboekenmarktophetspui 2018 - site by Art2share - catalogue by Picasoft