Requiem Christien de Backer

Vorige week vrijdag was een droeve dag voor de boekhandelaren op het Spui. Collega Christien de Backer overleed volkomen onverwacht aan een hartstilstand recht voor haar kraam, die ze net daarvoor had ingericht. Hulp mocht niet meer baten. Petje af overigens voor de hulpverleners, die razendsnel aanwezig waren en tot het laatste toe probeerden haar weer bij kennis te brengen. U zult begrijpen, dat op die vrijdag iedereen erg aangeslagen was (en ook nu nog). Niet alleen wij, maar ook vroege vaste klanten, die alles van nabij meemaakten.

Vanmorgen was er een bijeenkomst voor Christien op begraafplaats de Nieuwe Ooster in Amsterdam. Het was er druk en het was een goed afscheid.

Namens de Vereniging heeft voorzitter Max van Til enkele woorden gesproken.

 

Christien bewerktWij zullen die vrijdag niet snel vergeten.

Christien was de dag als altijd begonnen: vrolijk en opgewekt, een praatje met Paul, een praatje met de marktmeesters bij het scannen van haar pasje, een praatje met de buren. Toen ze na het inrichten van de kraam even ging zitten viel ze voorover van haar kruk.

Ze is niet meer bij kennis geweest, ondanks alle pogingen haar te reanimeren.

We stonden er vol ontzetting naar te kijken. Christien, zo zeiden velen, is in het harnas gestorven, zoals ze zelf ooit verteld had dat ze het wilde.

Zo’n dertig jaar geleden begon ze in boeken te handelen. Eerst alleen in een piepklein winkeltje, later samen met anderen. Lange tijd vormde ze met Just “Antiquariaat Straat”, een ontmoetingsplaats voor wie van boeken hield, in het bijzonder van boeken over de oudheid. Velen polsten haar of ze niet op het Spui wilde komen. Ze voelde er niet voor.

Toen ze zich toch liet overhalen om het maar eens te proberen was ze vanaf de eerste dag enthousiast. Ze was er altijd, in weer en wind, bij regen, vorst en hitte en dan het liefst op slippers met een bak water in de buurt om de voeten te koelen.

Christien was zeer zorgzaam. Mensen die in de problemen raakten konden op haar steun rekenen. Ze verzorgde de financiën van mensen, die dat door drank- en drugsproblemen niet meer konden. Ze nodigde velen uit bij haar te komen eten en bleef er zijn voor Just toen die dat door zijn dementie nodig had.

Ze was een alom gewaardeerd collega. Gisteren raakte haar kraam als vanzelf vol met bloemen. Van de kraamzetters, van de marktmeesters, van collega’s.

We hadden haar graag nog heel lang bij ons gehouden. Het heeft niet zo mogen zijn.

We wensen Egbert en haar familie in België veel sterkte met het verlies van een dierbare.

Max van Til,

Voorzitter namens de Vereniging “De Boekenmarkt op het Spui”.

 

RouwkaartChristien bew

25 jaar boekenmarkt op het Spui

25 Jaar boeken op het Amsterdamse Spui

25jaar blauw 1De oprichters zullen het niet hebben verwacht: al 25 jaar is de vrijdagse boekenmarkt op het Amsterdamse Spui de place-to-be voor boekenliefhebbers uit alle windstreken.

Voor ogen stond in 1991 een ruim aanbod aan gebruikte, oude boeken van goede kwaliteit.  Nu, 25 jaar later is dit nog steeds de stelregel waar de verkopers zich aan houden. Boekenliefhebbers weten en waarderen dit.

“Doet het nog wat in de boeken?”  Een belangstellende vraag, die je als handelaar wel eens  hoort. Een blik op een doorsnee vrijdag op het Spui zegt genoeg.  Deze boekenmarkt heeft niet over belangstelling te klagen. En dat niet alleen zomers maar in alle seizoenen. Want de markt gaat zomer en winter iedere vrijdag door, ook bij minder mooi  weer.

In 25 jaar is veel in de boekenwereld veranderd. Het woord Internet zegt genoeg. Ondanks dit fenomeen zoeken jonge en niet meer zo jonge liefhebbers nog altijd graag de kramen op het Spui af om zich te laten verrassen door dat ene ontbrekende boek of die ene oude prent.

25 Jaar geleden was het zeker geen vanzelfsprekendheid: toestemming voor een wekelijkse boekenmarkt op het Spui. Er kwam zelfs een Comité van Aanbeveling aan te pas voordat de markt van start kon gaan. Klinkende namen in het Comité  waren onder meer Henk van Os, Charlotte Mutsaers, Adriaan van Dis, Simon Vinkenoog, Maarten Spanjer en Henny Vrienten.

Het vijfde lustrum krijgt op 30 september een extra accent met de presentatie van een Vriendenboek. Dit gebeurt om  15.00 uur tijdens de boekenmarkt. Voorzitter van de Vereniging “De Boekenmarkt op het Spui”  Max van Til schreef de tekst en Henk Molenaar, mede-oprichter en handelaar van het eerste uur leverde de foto’s die een beeld geven van de afgelopen 25 jaar.

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandelaren op het Spui. De prijs is euro 5,00.

De eerste exemplaren zullen worden aangeboden aan een aantal leden van het voormalige Comité van Aanbeveling.                                                               

Kees Helder overleden

Op 11 maart 2016 ging Kees van ons heen.

Kees Helder

Amsterdamse Boekennacht 2015

 

boekennacht-600pixTijdens de Amsterdamse Boekennacht op 29 mei 2015 treedt om 20.00, 21.00 en 22.00 uur het mannenkoor van Huize L.I.N.D.A. Katakloemp steeds een kwartier op en op onverwachte tijden zingt het A capella kwartet S.P.A.M.spam

Rebus liefhebbers maken kans op een boekenpakket.

katakloempKATAKLOEMP is een theatraal a-capellakoor voor 3 heren te weten:
Stef van den Eijnden, Henri Overduin, Guy Sonnen

Katakloemp maakt theatrale collages van Nederlandse en buitenlandse poëzie,
klassieke liederen, kinderrijmpjes, prozafragmenten en songteksten, in grillig contrast aaneengesmeed.

Op teksten van o.a. Cees Buddingh, Jan Hanlo, Charles Bukowski, Paul van Ostaijen, Johnny van Doorn, Annie M.G. Schmidt, Kurt Schwitters en Daniil Charms.

Nu te spelen zijn:
1. ‘Amore’: Over De Liefde van o.a. John O‘Mill via Cees Buddingh naar ‘Death in Venice’ en terug naar Jan Hanlo.


2. ‘Ruwe Bolster Blanke Pit’: Een ode aan het werk van dichter/schrijver Johnny van Doorn.

3. ‘Vadada’: gezongen absurdistische gedichten en ritmische teksten uit de Dada-periode rond 1920. Met teksten van o.a. Theo van Doesburg, Kurt Schwitters, Alfred Jarry, Hugo Ball en Anthony Kok.

4. ‘Droem Droem”: op teksten van Daniil Charms.

Katakloemp speelt op een paar vierkante meter.

Zie ook: www.boekennacht.nl

De week van het oude boek

oudeboekweb

© deboekenmarktophetspui 2018 - site by Art2share - catalogue by Picasoft