Apple Pie_ABC_02webDit markeert meteen het begin van de  “Week van het oude boek”. Dit is een initiatief van de Bond van Handelaren in Oude Boeken. Het doel : aandacht vragen voor het oude boek. Bij “oud” moet worden gedacht aan boeken van zo’n honderd jaar of ouder. Want zonder het oude boek, en dus zonder geschiedenis en doorgifte van kennis en ervaring  is er geen heden. Daarom zijn oude boeken een onmisbaar deel van de geschiedenis van het ontstaan van onze huidige samenleving. Iets om over na te denken in onze wereld vol virtuele media, waarbij straks wellicht bij gebrek aan gedrukt geheugen nauwelijks meer kan worden gereconstrueerd  hoe het de afgelopen 25 of 30 jaren was.

etiquette-3webDe handelaren van de Boekenmarkt op het Spui  nemen speciaal voor deze markt oude en bijzondere boeken mee, die ze niet iedere week laten zien. Bij “oud” moet worden gedacht aan boeken van zo’n honderd jaar of ouder. Bezoekers wachten ongetwijfeld een aantal verrassingen.  Wat te denken van een zeldzaam ABC-boekje uit 1840, met plaatjes, die allemaal met de hand zijn ingekleurd. Of het boek: “De wellevendheid in afbeeldingen” , uitgegeven in Turnhout rond 1830.  Ook dit boek kent een aantal illustraties.   Zo zal er meer zijn te vinden.

ParadiseLost1720Ed-webDe “gastkraam” zal deze markt worden benut om een aantal van deze bijzondere oude boeken te presenteren. Daarnaast kunnen klanten boeken laten taxeren op basis van de deskundigheid van de handelaren.

Wie weet wat u op deze vrijdag op het Spui zult vinden. Een oeroud Sinterklaasboek? Een belangwekkend literair werk als”Paradise Lost’ van Milton? Of nog een heel ander onderwerp? Ongetwijfeld zal er op veel interessegebieden een goed  antiquarisch boek zijn te vinden.

Om 15 uur brengen Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes een ode aan het oude boek.  Bindervoet en Henkes zijn allebei  dichters, die optreden. Ze zijn bekend van onder meer Crossing Border, de Uitmarkt, Oeral en nog tal van andere evenementen.

13 144-Sinterklaas-en-zijn-pieterbaasweb

oudeboekweb

 

boekennacht-600pixTijdens de Amsterdamse Boekennacht op 29 mei 2015 treedt om 20.00, 21.00 en 22.00 uur het mannenkoor van Huize L.I.N.D.A. Katakloemp steeds een kwartier op en op onverwachte tijden zingt het A capella kwartet S.P.A.M.spam

Rebus liefhebbers maken kans op een boekenpakket.

katakloempKATAKLOEMP is een theatraal a-capellakoor voor 3 heren te weten:
Stef van den Eijnden, Henri Overduin, Guy Sonnen

Katakloemp maakt theatrale collages van Nederlandse en buitenlandse poëzie,
klassieke liederen, kinderrijmpjes, prozafragmenten en songteksten, in grillig contrast aaneengesmeed.

Op teksten van o.a. Cees Buddingh, Jan Hanlo, Charles Bukowski, Paul van Ostaijen, Johnny van Doorn, Annie M.G. Schmidt, Kurt Schwitters en Daniil Charms.

Nu te spelen zijn:
1. ‘Amore’: Over De Liefde van o.a. John O‘Mill via Cees Buddingh naar ‘Death in Venice’ en terug naar Jan Hanlo.


2. ‘Ruwe Bolster Blanke Pit’: Een ode aan het werk van dichter/schrijver Johnny van Doorn.

3. ‘Vadada’: gezongen absurdistische gedichten en ritmische teksten uit de Dada-periode rond 1920. Met teksten van o.a. Theo van Doesburg, Kurt Schwitters, Alfred Jarry, Hugo Ball en Anthony Kok.

4. ‘Droem Droem”: op teksten van Daniil Charms.

Katakloemp speelt op een paar vierkante meter.

Zie ook: www.boekennacht.nl

Op 11 maart 2016 ging Kees van ons heen.

Kees Helder

25 Jaar boeken op het Amsterdamse Spui

25jaar blauw 1De oprichters zullen het niet hebben verwacht: al 25 jaar is de vrijdagse boekenmarkt op het Amsterdamse Spui de place-to-be voor boekenliefhebbers uit alle windstreken.

Voor ogen stond in 1991 een ruim aanbod aan gebruikte, oude boeken van goede kwaliteit.  Nu, 25 jaar later is dit nog steeds de stelregel waar de verkopers zich aan houden. Boekenliefhebbers weten en waarderen dit.

“Doet het nog wat in de boeken?”  Een belangstellende vraag, die je als handelaar wel eens  hoort. Een blik op een doorsnee vrijdag op het Spui zegt genoeg.  Deze boekenmarkt heeft niet over belangstelling te klagen. En dat niet alleen zomers maar in alle seizoenen. Want de markt gaat zomer en winter iedere vrijdag door, ook bij minder mooi  weer.

In 25 jaar is veel in de boekenwereld veranderd. Het woord Internet zegt genoeg. Ondanks dit fenomeen zoeken jonge en niet meer zo jonge liefhebbers nog altijd graag de kramen op het Spui af om zich te laten verrassen door dat ene ontbrekende boek of die ene oude prent.

25 Jaar geleden was het zeker geen vanzelfsprekendheid: toestemming voor een wekelijkse boekenmarkt op het Spui. Er kwam zelfs een Comité van Aanbeveling aan te pas voordat de markt van start kon gaan. Klinkende namen in het Comité  waren onder meer Henk van Os, Charlotte Mutsaers, Adriaan van Dis, Simon Vinkenoog, Maarten Spanjer en Henny Vrienten.

Het vijfde lustrum krijgt op 30 september een extra accent met de presentatie van een Vriendenboek. Dit gebeurt om  15.00 uur tijdens de boekenmarkt. Voorzitter van de Vereniging “De Boekenmarkt op het Spui”  Max van Til schreef de tekst en Henk Molenaar, mede-oprichter en handelaar van het eerste uur leverde de foto’s die een beeld geven van de afgelopen 25 jaar.

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandelaren op het Spui. De prijs is euro 5,00.

De eerste exemplaren zullen worden aangeboden aan een aantal leden van het voormalige Comité van Aanbeveling.                                                               

© deboekenmarktophetspui 2018 - site by Art2share - catalogue by Picasoft